Завдання української дипломатії зараз — не стільки добиватись нових санкцій, як вимагати невідворотності чинних, — Андрій Осадчук

Завдання української дипломатії зараз — не стільки добиватись нових санкцій, як вимагати невідворотності чинних, — Андрій Осадчук

Чинна санкційна політика проти рф показала, що є недостатньо ефективною. Поточний результат далекий від очікувань. Тим більш, коли росія продовжує виробляти ракети із західних деталей. Тому зусилля слід зосередити не так на запроваджені нових обмежень проти агресора, що теж важливо, як на нівелюванні можливостей обходити вже чинні. На цьому наголошує народний депутат «Голосу» Андрій Осадчук.

«Якщо відверто, санкційна політика проти рф мало ефективна, як би це гірко не звучало. Торік навесні і влітку всі на Заході дуже переживали, щоб не принижувати путіна, але зараз після 11 пакетів санкцій, які дуже тяжко давались, москва просто цинічно знущається і плює в обличчя Заходу і ЄС, виробляючи ракети з їхніх запчастин.

Так, санкції діють, але не в тій мірі, на яку не тільки ми очікували, а на яку були спрямовані всі зусилля і витрачені величезні ресурси Заходу. І це факт, який треба визнавати. Основна мета санкцій була економічно знекровити росію і, головне, унеможливити доступ російських військових до західних технологій, яких в них не було і без яких вони не здатні ефективно воювати», — акцентує народний депутат.

Тому зараз слід працювати над дотриманням і невідворотністю чинних санкційних пакетів проти рф і напрацювати покарання для тих, хто допомагає агресору ці обмеження обходити.

«Українська дипломатія і політичне керівництво має кидати всі ресурси навіть не так на нові пакети санкцій (хоча ще є що обмежувати!), а на те, щоб зупиняти транзит матеріалів, запчастин і обладнання в обхід санкцій. Він відкрито відбувається через треті країни, через торгівлю з Грузією, Вірменією, Казахстаном, ОАЕ, Туреччиною. Тож санкції за порушення санкцій мають накладатися як на західні бізнеси, які прекрасно розуміють, що куди йде, так і на країни-транзитери», — підкреслює представник «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини