З цієї війни ми вийдемо країною з надзвичайно сильними громадами, — Андрій Осадчук

З цієї війни ми вийдемо країною з надзвичайно сильними громадами, — Андрій Осадчук

Війна ще більше зацементувала і кристалізувала місцеве самоврядування, після перемоги воно ще більше зміцнюватиметься. У цьому переконаний перший заступник голови комітету Верховної Ради України з питань правоохоронної діяльності, народний депутат «Голосу» Андрій Осадчук.

«Люди на місцях прекрасно усвідомлюють, що бореться з агресором не тільки політичний Київ, а кожна окрема громада і кожне місто — Ірпінь, Одеса, Дніпро, Миколаїв, Херсон і так далі. Всі захищають не лише всю країну, але і свій власний дім, вулицю, село чи місто. Всі розуміють, що ми сильні поки маємо сильні центри спротиву в великих містах, які мають достатні місцеві інструменти спротиву, щонайменше потужну місцеву самооборону. Це все показує триваюче посилення самоусвідомлення і субʼєктністі кожної окремої громади і місцевих лідерів. Ніщо так не єднає людей довкола місцевих лідерів і свого дому, як війна. Тому з війни ми вийдемо з надзвичайно сильними громадами», — наголошує представник «Голосу».

Окремий тренд зміцнення безпекової місцевої ідентичності — це розвиток місцевих інструментів правоохоронної діяльності. Вже нині існуюча система офіцерів місцевих громад зміцнюється і стрімко розвиватиметься як протягом війни, так і після перемоги.

«Офіцери громад — проект, який давно розвиває МВС. Він передбачає, що поліцейський прикріплений до громади. Думаю, після перемоги це матиме ще більший розвиток — на кшталт американського шерифа, коли всі в громаді знають, хто ця людина, коли їй довіряють повністю і на неї покладаються, коли навіть впливають на її призначення. Такі люди будуть основою системою місцевої безпеки нової післявоєнної безпеки України», — резюмує народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини