СБУ треба демілітаризувати, — Роман Костенко

СБУ треба демілітаризувати, — Роман Костенко

Компромісний проєкт закону про СБУ, підтриманий парламентом у січні, містить низку недоліків, які мають бути виправлені до другого читання. Зокрема, він повинен передбачати перетворення СБУ на класичну демілітаризовану спецслужбу.

Цю та інші важливі поправки подаватимуть депутати фракції «Голосу», щоб закон заклав фундамент справжньої реформи СБУ.

Пряма мова

Роман Костенко, заступник голови фракцїі «Голосу» у Верховній Раді, секретар комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Плануємо подати поправки, які унеможливлять розслідування Службою безпеки України непідслідних злочинів та у майбутньому перетворять її на класичну спецслужбу.

Одним з важливих елементів реформи має стати демілітаризація, яка повинна стосуватися у першу чергу осіб, уповноважених державою на здійснення слідства, оперативно-розшукової та контррозвідувальної діяльності. Наразі у проєкті саме ці підрозділи рекомендують залишити військовими, будемо це виправляти.

Подаватимемо правки щодо вимог стажу роботи в СБУ для заступників голови Служби, а також пропишемо обов’язковість декларування для вищих керівних посадовців спецслужби.

Підтриманий у першому читанні законопроєкт також містить ряд неоднозначних норм щодо повноважень СБУ з розшуку активів, заборон участі у виборах політичних партій тощо — ці норми також будемо переглядати.

Підписуйся на нашi

ще новини