Ринок газу — ефективна боротьба з монополією олігархів, — Інна Совсун

Ринок газу — ефективна боротьба з монополією олігархів, — Інна Совсун

Завдяки ринку газу українці можуть обирати постачальників газу та вигідніші тарифи. Зараз працює понад 50 компаній-постачальників, і це спосіб ефективно боротися з монополією на ринку газу.

Однак влада провалила роз’яснювальну роботу з громадянами, як самостійно можна змінити постачальника газу. Тому частина українців досі не знає, як це зробити.

Українці повинні мати можливість обирати, хто їм постачатиме газ. А ті громадяни, що не можуть оплатити тарифи на газ, мають отримати доступні субсидії від держави.

Пряма мова Інни Совсун, народної депутатки України, заступниці голови партії «Голос»:

— Ціна на газ зараз не регулюється, а визначається на ринку. Це значить, що громадяни можуть самостійно обрати, за якою ціною вони хочуть купувати газ. Це дієвий механізм боротьби з монополістом на ринку, адже через ринок газу він втрачає надприбутки.

Різниця між постачальниками буває дуже значною — від 6,99 до 10,8 грн/м³. Проте не всі громадяни змогли цим скористатися. Адже для того, аби ринок запрацював на користь споживачів, потрібно пояснити їм, як це зробити.

На жаль, влада цього не зробила. Уряд не створив єдиний портал, звідки громадяни могли б дізнатися, як змінити постачальника. Тим паче, що змінити постачальника можна онлайн, і займає це 10-15 хвилин.

Підписуйся на нашi

ще новини