Повернення топоніму Московія — відтворення споконвічної назви, якої правителі Москви соромились і  намагались позбутись, — Андрій Осадчук

Повернення топоніму Московія — відтворення споконвічної назви, якої правителі Москви соромились і намагались позбутись, — Андрій Осадчук

Повернення до широкого вжитку топоніму Московія для назви сучасної росії — це не лише відновлення історичної назви, а й акт підтримки поневолених народів в сучасній рф. Так вважає заступник голови партії «Голос», народний депутат Андрій Осадчук.

«В питанні повернення до широкого вжитку топоніму Московія немає жодної маніпуляції чи історичного спотворення. Навпаки, це відтворення первинної споконвічної назви, якої правителі Москви особливо з часів царя Петра І просто намагались позбутись, щоб виглядати хоч якось по-європейськи.

При цьому вся історія з грецькою назвою Ρωσία, яку за останні 250 років таки натягнуло на себе московське царство, має очевидні карикатурні наслідки в намаганні таврувати цим іменем народи, що з одного боку не мають жодного стосунку до Русі, з іншого —жодного взаємозв'язку між собою. Незважаючи на титанічні зусилля кремля при всіх політичних ротаціях місцевих тираній і диктатур, умовний якут все-таки ним і залишився, як би його не намагалися записувати в «русского» чи «расіяніна». Цю вакханалію варто припиняти, і якою б не видавалася складною ця задача, варто починати», — пояснює народний депутат.

За словами Андрія Осадчука, для європейських наукових кіл і архівів це питання є давно вирішеним і зрозумілим. До наших днів дійшли десятки тисяч документів за останні 400-350 років, у топонімах фігурує саме Московія.

«Пропозиція відновити історичну, політичну і географічну коректність в найменуванні тих земель є, з одного боку, виправданим з історичної і фактичної точки зору актом підтримки поневолених народів в сучасній рф, з іншого, є реалізацією природного права на захист сучасними українцями історичного спадку України-Руси, який тиранія кремля століттями намагалася повністю загарбати. Що і є власне першоджерелом бійні, яку влаштувала Москва в ХХІ столітті в Україні», — підкреслює представник «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини