Після рішення ЄСПЛ Україна зобов’язана прийняти закон про цивільні партнерства, — Інна Совсун

Після рішення ЄСПЛ Україна зобов’язана прийняти закон про цивільні партнерства, — Інна Совсун

Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу одностатевої пари Андрія Маймулахіна та Андрія Марківа і визнав Україну винною у порушенні статті 14 Європейської конвенції з прав людини — заборону дискримінації — у поєднанні зі статтею 8 — право на особисте і сімейне життя. Таким чином ЄСПЛ зобов'язав Україну визнати стосунки ЛГБТ пар. Про це повідомила народна депутатка, заступниця голови партії «Голос» Інна Совсун, яка є ініціаторкою законопроєкту про цивільні партнерства.

«Отже, Україна як держава-учасниця Європейської конвенції з прав людини має ухвалити закон, яким на юридичному рівні визнає одностатеві пари і надати їм можливість реєструвати свої стосунки як сім'ю. Аналогічні рішення ЄСПЛ виносив щодо інших країн, це стала практика. При цьому суд щоразу аналізує національне законодавство держави: Конституцію, сімейний кодекс, практику національних судів та враховує пояснення уряду держави-відповідачки», — підкреслила народна депутатка.

За словами Інни Совсун, невиконання рішення Європейського суду з прав людини — це репутаційні ризики для України перед Радою Європи та сигнал для європейських країн, що наша держава не здатна належним чином захистити права людини. Що може вкрай негативно вплинути на нашу інтеграцію в ЄС.

«В опитувальнику, який ми заповнювали, коли подавали заявку на членство в Євросоюзі, було питання, яким чином право на шлюб та право на створення сім'ї захищене національним законодавством, включно з партнерствами, що відкриті для одностатевих пар. Ще тоді ми запевнили ЄС, що працюємо над запровадження партнерств, які були б відкриті як для різностатевих, так і для одностатевих пар.

У Висновку щодо членства України Єврокомісія наголосила, що захист громадян від дискримінації повинен включати і визнання сімейних партнерств, заснованих на союзі двох осіб однієї документальної статі. Тепер це ще й підтверджується рішенням ЄСПЛ», — наголосила представниця «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини