Міністр Степанов зриває закупівлю вакцин проти COVID-19, — Ольга Стефанишина

Міністр Степанов зриває закупівлю вакцин проти COVID-19, — Ольга Стефанишина

Міністр Максим Степанов зриває закупівлю вакцини проти COVID-19, бо втручається у роботу підприємства «Медичні закупівлі України». Підприємство змушують запитувати дозвіл у міністра та погоджувати з ним кожну комунікацію з виробником вакцини. Це загальмувало процес переговорів.

Якщо Україна не укладе контракти на вакцину у 2020 році, «згорять» 1,3 мільярди гривень державних коштів, які можна було би витратити на закупівлю вакцин.

«Голос» наголошує, що міністр Степанов несе особисту відповідальність за зволікання із закупівлями вакцини, через що Україна зможе отримати вакцину лише через рік. Адже перемовини щодо закупівлі вакцини за кошти 2021 року можна буде розпочати не раніше лютого. Крім того, цих грошей вкрай недостатньо.

Тепер єдина можливість зберегти ці 1,3 мільярди гривень на вакцину — якнайшвидше запустити механізм середньотермінових зобов'язань для закупівель ліків.

Пряма мова Ольги Стефанишиної, народної депутатки партії «Голос», членкині комітету з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування:

— МОЗ доручило підприємству закупівлю вакцини лише 10 грудня. Технічні характеристики товару до закупівлі були доведені ще пізніше — аж через два тижні, тобто 22 грудня. Це в той час, коли країни ЄС та США, які уклали договори з виробниками ще влітку, вже вакцинують населення.

Але і тепер комунікація з виробниками фактично заморожена міністром Степановим. Постає єдине питання: навіщо міністр всіляко гальмує закупівлю вакцини від COVID-19 для України? Адже тепер узгодження на рівні закупівельник-виробник відтепер має проходити погодження особисто з міністром. Це забирає час. Також міністр втручається у діяльність незалежної закупівельної структури, і це має ознаки корупції.

Підписуйся на нашi

ще новини