Іноземні інвестиції, робочі місця та розвиток бізнесу: три складові економічного зростання країни, — Кіра Рудик

Іноземні інвестиції, робочі місця та розвиток бізнесу: три складові економічного зростання країни, — Кіра Рудик

Влада зможе врятувати економіку України лише за умов формування чіткої стратегії та проведення структурних реформ. Про це заявила лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

На її думку, для зростання економіки України уряд повинен виконати три критичних завдання: повернути інвесторів, підтримати підприємства та створити робочі місця. Проте минулого року українці зіткнулися з безробіттям, малі підприємці з банкрутством, а інвестори — з втратами для великого бізнесу. А з огляду на відтік інвестицій економіку почали сильніше підживлювати перекази українських заробітчан, які не змогли знайти роботу у себе на Батьківщині.

«На жаль, влада провалила завдання з підтримки людей та бізнесу під час пандемії. Лише точкових заходів або одноразових виплат сьогодні замало, щоб зупинити глобальне економічне падіння країни. Єдиною панацеєю у цій ситуації може стати проведення структурних реформ та покращення інвестиційного клімату», — наголосила Кіра Рудик.

Парламентарка наголошує, що в першу чергу влада має повернути інвесторів, відсутність яких залишає економіку та громадян лише борцями за виживання. Саме тому не виправдались очікування щодо повернення заробітчан через світову кризу під час пандемії. Натомість, показник переказів з-за кордону навпаки збільшився порівняно з 2019 роком. Зокрема, у 2020 році трудові мігранти перерахували в країну близько $12 млрд, що дорівнює 10% номінального ВВП. Це свідчить про те, що економіку продовжують утримувати не інвестори, а українці, змушені шукати роботу за кордоном.

«Чистий відтік з України прямих інвестицій у 2020 році дорівнює: мінус $868 млн. Саме стільки іноземні інвестори сьогодні вкладати в країну, і вперше з 2015-го року це число стало від'ємним. А за умови покращення ділового клімату, інвестори знову підтягнуться в Україну та створюватимуть нові робочі місця. У такий спосіб влада зможе і працевлаштувати економічно неактивне населення, і повернути трудових мігрантів додому», — впевнена нардепка.

Другим пріоритетом влади має стати підтримка бізнесу, що опинився без неї в період локдаунів, підкреслює Кіра Рудик.

Парламентарка пояснює, що ухвалених законів про одноразову виплату працівникам та ФОПам — замало. За офіційними даними, з 2 мільйонів ФОПів в країні допомогу отримала тільки чверть, а більшість підприємців залишилася «за бортом» через наявність іншого КВЕДу.

«Суттєвим обмеженням для отримання допомоги став визначений Кабміном перелік КВЕДів. У квітні «Голос» запропонував ухвалити законопроект 5346 про розширення переліку підприємств для виплати допомоги та звільнення ФОПів від сплати ЄСВ у карантин. На жаль, в уряді не дослухалися до наших пропозицій», — додала вона.

Лідерка партії «Голос» резюмувала, що головний ключ до економічного зростання лежить у працевлаштуванні населення. За даними Державної служби статистики, у 2020 році кількість безробітних українців зросла до 1,7 млн осіб. Тому уряду слід направити зусилля на реалізацію державних програм, щоб підтримати бізнес та захистити робочі місця.

Підписуйся на нашi

ще новини