Втручання уряду в роботу наглядових рад держкомпаній підриває довіру людей до держави, — Максим Нефьодов

Втручання уряду в роботу наглядових рад держкомпаній підриває довіру людей до держави, — Максим Нефьодов

Для звільнення державних компаній від впливу політики Україні знадобилося кілька років на втілення реформи корпоративного управління. Незрозумілі методи впливу Кабміну на НАК «Нафтогаз» може знищити «реформу прозорості», а також значно підірвати довіру суспільства до держави. Про це заявив депутат фракції «Голосу» у Київській міській раді Максим Нефьодов.

«Спроби впливу на діяльність наглядових рад в «Нафтогазі» та «Укргідроенерго» викликають величезне занепокоєння. Особливо, враховуючи той метод та втаємниченість, через яку вони проведені», — заявив Нефьодов.

На думку депутата, претензії уряду до менеджменту та наглядових рад цих компаній є зрозумілими. Адже вони мали б здійснювати контроль та стратегічну координацію менеджменту.

«Водночас, суспільство має розуміти, що Україна не повертається до старих практик — політичного впливу на держкомпанії. Тому ці питання мали бути поставлені урядом у прозорий спосіб», — додав він.

Нефьодов нагадав, що реформа корпоративного управління почалась після Революції Гідності для організації прозорого управління найбільшими державними компаніями.

«Мета — відокремити управління компаніями від політики, щоб ніхто не міг їх використати у політичних цілях. Найкращий приклад — «Укрпошта», яка використовувалась для рознесення агітації. Або ж маніпуляції навколо ціни на газ, яку використовували перед виборами як «подачку» населенню, хоча платити доводилось тим самим платникам податків вже через держбюджет», — зазначив депутат «Голосу».

Нефьодов переконаний, що дії уряду щодо НАК «Нафтогазу» не були прозорими для суспільства.

Підписуйся на нашi

ще новини