Вибори — основа демократії: «Голос» про скасування постанови ЦВК про неможливість місцевих виборів на Сході України

Вибори — основа демократії: «Голос» про скасування постанови ЦВК про неможливість місцевих виборів на Сході України

Жителі Донецької і Луганської областей були позбавлені права голосування на місцевих виборах постановою ЦВК. «Голос» підтримує рішення суду скасувати постанову про неможливість провести місцеві вибори 2020 року у 18 громадах на Сході України.

Голова секретаріату Луганської територіальної організації партії «Голос» Максим Бєлін прокоментував:

«Скасування постанови ЦВК про неможливість виборів у деяких громадах Сходу України — це безумовно позитивна новина. З самого початку було незрозуміло, чому вибори президента та вибори до Верховної Ради були можливі, а місцеві — ні.

Загроза безпеки — дивний аргумент на тлі того, що вже тоді було досягнуто домовленості щодо припинення вогню. Право голосу — це одне з основних прав людини, тому я вважаю, що місцеві жителі Донецької та Луганської областей були позбавлені цього права несправедливо», — каже Максим Бєлін.

Народний депутат «Голосу» Андрій Осадчук додав, що демократія ґрунтується перш за все на вільних та відкритих виборах, тому скасування місцевих виборів на Сході України є порушенням цього права для громадян.

«Вибори — основа демократії будь-якої цивілізованої країни, і це має бути основою демократії для України. «Голос» завжди наполягав на забезпеченні реалізації цього фундаментального права для громадян.

Ми розуміємо, що умовах окупації частини території України і ведення військових дій не завжди є можливість провести вибори без загрози для життя та здоров’я як виборців, так і всіх учасників виборчого процесу. Це питання має бути чітко врегульовано: хто, на підставі яких критеріїв має ухвалювати рішення про можливість чи неможливість проводити вибори на тій чи іншій території», — підкреслив народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини