До членства в НАТО Україну наближають конкретні реформи, а не відповідність стандартам на 100%, — Сергій Рахманін

До членства в НАТО Україну наближають конкретні реформи, а не відповідність стандартам на 100%, — Сергій Рахманін

Аби отримати членство в НАТО, Україна дійсно має відповідати вимогам. При цьому натівські стандарти не є самоціллю. До членства в Альянсі наближають конкретні реформи — зокрема, розумні й дієві закони про оборонні закупівлі, про розвідку, про Службу безпеки України.

Ці інструменти дозволяють посилити сектор національної безпеки і оборони, що і підвищує відповідність України натівським стандартам.

Пряма мова

Сергій Рахманін, депутат фракції «Голосу» у Верховній Раді, член комітету ВР з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

— Стандарти не є самоціллю. Наприклад, є натівський стандарт використання військово-морських сил в умовах Арктики — він нам точно не потрібен. У нас ВМС не вистачає, навіть щоб прикрити належним чином Чорне та Азовське моря. Або, наприклад, є натівський стандарт питної води. Так український національний стандарт — навіть вищий, аніж натівський.

Немає жодної країни НАТО, яка повністю, на 100% виконала всі стандарти. Це не є самоціль, але є ціла низка речей, які треба робити. І чим більше ми їх робимо — тим кращим наш сектор безпеки та оборони стає і країна стає кращою.

Є притомний закон «Про оборонні закупівлі», який, на превеликий жаль, не запущений, — але це вже проблема міністра оборони і міністра стратегічної промисловості. Притомний закон «Про розвідку». Закон «Про Службу безпеки України», який, сподіваюся, буде ухвалений і теж зробить сектор безпеки та оборони кращим.

Якщо ми будемо поступово наближатися, ми будемо більше вірити в те, що ми здатні це зробити. І воно станеться рано чи пізно. Це неминучий процес.

Підписуйся на нашi

ще новини