Більшість заморожених активів рф у ЄС, тому саме в цих країнах треба пришвидшити роботу, — Кіра Рудик

Більшість заморожених активів рф у ЄС, тому саме в цих країнах треба пришвидшити роботу, — Кіра Рудик

Україна має посилити роботу з країнами Європи стосовно конфіскації заморожених російських активів. Адже саме там найбільше цих коштів, як і остраху перед їх вилученням на користь України. Заяви Вашингтона про необхідність цієї процедури можуть стати стимулом для інших держав Заходу, однак у самих США великої кількості активів рф немає. Так пояснює ситуацію із замороженими коштами кремля народна депутатка, лідерка партії «Голос» Кіра Рудик.

«Допомога Україні, яку досі не проголосував американський Конгрес, становить близько 60 млрд доларів і ми очікуємо саме на таку суму. У США немає заморожених активів рф на таку суму. Більшість російських активів заморожені саме в країнах ЄС, і найбільше в Бельгії. Тому коли Вашингтон говорить про плани конфіскувати кремлівські активи, це може бути гарним імпульсом для інших країн, але казати, що російські гроші, заморожені у США повністю перекриють потреби України в допомозі, не можна», — підкреслює народна депутатка.

Однак в Європі все ще залишаються певні острахи стосовно наслідків конфіскації заморожених активів рф і з цим потрібно працювати Україні.

«Чого бояться країни? Виявилось, що у країнах Європи все ще існує величезна кількість компаній та корпорацій, які продовжують працювати в рф. І хоча вони робили гучні заяви про вихід, їхні гроші все ще там. Тому є острах втратити активи цього бізнесу, якщо конфіскувати кошти рф. Чому цей бізнес з агресором досі триває? Це питання, яке потрібно задавати європейським лідерам, бо саме воно гальмує отримання активів рф.

Є прогрес з відсотків від заморожених активів. Бельгійський премʼєр вже підписав указ про перерахування близько 2 млрд євро у фонд допомоги Україні, і ці кошти будуть нами використані. Але це тільки вершина айсбергу», — наголосила лідерка «Голосу».

Підписуйся на нашi

ще новини