Збиткові шахти замість програми енергоефективності: уряд вкрай нелогічно визначив пріоритети бюджету Міненерго, — Інна Совсун

Збиткові шахти замість програми енергоефективності: уряд вкрай нелогічно визначив пріоритети бюджету Міненерго, — Інна Совсун

Народна депутатка партії «Голос» Інна Совсун проаналізувала видатки проекту держбюджету-2022 для Міненерго і певна, що там у вкрай дивний спосіб визначено пріоритети. Вона повідомила, що уряд пропонує виділити на утримання збиткових шахт більше грошей, ніж на розвиток програми енергоефективності.

«З хороших новин: на Фонд Енергоефективності у 2022 році виділять 2,59 млрд грн. У 2021 було лише 100 млн грн. Раніше міжнародні партнери виказували нерозуміння, чому держава взагалі відмовилася надавати бюджетні кошти на цілі, які декларувала сама, та які можуть принести чималі вигоди для бюджету та добробуту населення загалом. Разом з тим, взагалі відсутнє фінансування Національної програми енергоефективності. Лишаються самі витрати на утримання Агенції з енергоефективності та енергозбереження як інституції, яка нічого не зможе зробити, бо не має грошей», — розповіла Інна Совсун.

У 2021 році на фінансування програми виділяли 150 млн грн, чого було вкрай мало, зазначила депутатка. Та навіть з цієї суми станом на кінець серпня до місця призначення дійшло нуль грн. Декілька років тому ці цифри були у діапазоні 400-500 млн грн, бажано було б зберегти цей рівень.

Водночас Кабмін виділяє величезні дотації вугільній галузі — 3,1 млрд грн. І просить дофінансувати ще 1 млрд грн зверху. На жаль, вчергове підтримка шахт на плаву обходиться приблизно у 3-4 млрд грн на рік. Дотації безперспективної та забруднюючої вугільної галузі досі залишаються чималим тягарем для платників податків.

«Такі вливання можна проілюструвати так: з кожної 1 000 грн сплаченого податку на дохід, 20 грн — доводиться віддавати просто на існування збиткових шахт. Натомість, влада мала б запропонувати людям перекваліфікацію, допомогу із залученням інвестицій у нові, сталі бізнеси, комфортну програму кредитів. На субсидії у 2022 році виділяють 38,4 млрд грн. Це майже на 3 млрд більше, ніж у 2021 році. Але, враховуючи, що цього року збираються дофінансувати субсидії на 12 млрд грн зверху, отримаємо фактичне зменшення субсидій для населення на близько 9 млрд грн у 2022 році», — пояснила Інна Совсун.

Якщо природний газ протримається на пікових цінах весь опалювальний сезон, а так, скоріше за все, і буде, може гостро постати питання додаткових витрат на субсидії та збільшення дефіциту бюджету на мільярди гривень, наголосила вона. Це знову ж таки, шлях в нікуди, проїдання замість розвитку.

Є точкові плюси в тому, що влада хоч якось повертається до фінансування енергоефективності та інвестицій у майбутнє. Та цього вкрай мало, бо поточне «проїдання», з яким варто було б покінчити багато років тому, й далі відбирає у всіх платників податків купу грошей.

Підписуйся на нашi

ще новини