Непохитність намірів і незворотні реформи важливіші за військові стандарти для НАТО, — Сергій Рахманін

Непохитність намірів і незворотні реформи важливіші за військові стандарти для НАТО, — Сергій Рахманін

Членство в НАТО — не лише військова стандартизація, це ще й відповідність політичним вимогам, проведення необхідних реформ. Якщо у питанні стандартизації Україна рухається швидко, то в політичній складовій є труднощі, які бачать в Альянсі. Про це заявив депутат фракції «Голос» у Верховній Раді, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Сергій Рахманін.

«Давайте не плутати стандарти НАТО і принципи та політики альянсу. По стандартизації ми рухаємось достньо непогано. А якщо буде жорстко поставлене питання, будемо рухатись ще швидше. Стандартизація — це технічний процес. Інша історія — це питання відповідності певним вимогам, які висуває НАТО для своїх країн-партнерів. Наприклад, спецслужба має бути спецслужбою, а не інструментом тиску на бізнес тощо. Оці речі ми маємо пройти», — пояснює депутат «Голосу».

Крім того, Альянс має бачити в Україні надійного партнера, який пройшов певну точку неповернення, наголошує Сергій Рахманін:

«НАТО має побачити в нас надійного, стабільного, системного партнера, який не буде хитатися. Нагадаю, що чинний міністр оборони Таран починав з “натівського скептика”, а тепер обіцяє прискорену інтеграцію до альянсу. Треба припинити це «хитання» зі сторони в сторону і переконати Альянс, що точку неповернення пройдено. Тоді ми станемо передбачуваними партнерами і приєднання до НАТО буде практично неминучим хоча б з однієї простої причини: переважна більшість членів НАТО бояться війни з Росією, а ми не боїмося, бо ми з нею вже воюєм».

Також нардеп пояснив, чому окупація Донбасу і анексія Криму Росією не стануть перешкодою для вступу України в НАТО, але Альянс не буде зобов’язаний включатись за ті зазіхання на території, які були до вступу:

«Жодного юридичного запобіжника, який би перешкоджав нам стати членом НАТО, з огляду на наші територіальні проблеми з Росією не існує. Однак на момент вступу всі ці проблеми будуть винесені за дужки. Наприклад, стали ми в 2025 році членами НАТО, після цього, відповідно до Статуту, жоден сантиметр нашої території, на які зазіхає агресор, вже стає підставою для того, щоб НАТО включилось. Але все те, що відбулось до того моменту, на жаль, буде винесено за дужки. Це стосується нас і Грузії».

Підписуйся на нашi

ще новини