«Голос» подаватиме екологічні поправки до бюджету-2022, — Леся Василенко

«Голос» подаватиме екологічні поправки до бюджету-2022, — Леся Василенко

Видатки на Міністерство екології згідно з проектом бюджету 2022 року зросли до 11,4 млрд грн, що на 360 млн грн більше, ніж минулого року. Проте це не означає, що пріоритетність екології в порядку денному якісно зросла, адже важливим у цьому ключі є діяльність інших міністерств: Міністерства енергетики, Міністерства транспорту та Міністерства аграрної політики. Про це повідомила народна депутатка партії «Голос» Леся Василенко.

«Найбільше питань щодо видатків на Міністерство енергетики. Після численної критики, на 2022 рік уряд передбачив 2,6 млрд грн на Фонд енергоефективності, що краще, ніж 100 млн в 2021. Але щоб виконати зобов’язання по зменшенню викидів за Паризькою угодою, уряд мав би виділити на енергоефективність принаймні 16 млрд грн», — розповіла Леся Василенко.

Крім централізованого Фонду енергоефективності, мала б ще працювати урядова програма «теплих кредитів». На них у цьому бюджеті коштів не передбачили.

Відповідно до кошторису, не змінилось фінансування галузі викопних джерел енергії, що дивно, зважаючи на заяви президента Зеленського про трансформацію вугільних регіонів. На заходи з ліквідації неперспективних вугледобувних підприємств — 1, 032 млрд грн, на реструктуризацію вугільної галузі — 3,1 млрд грн. Гроші на закриття шахт виділяються щороку, але фактично йдуть на покриття боргів за їх же збиткове функціонування.

«Фінансування природоохоронних заходів цього разу зменшили на 37 млн грн, на заходи з попередження стихійних не виділено нічого так само, як і на підтримку органічного господарства», — зауважила Леся Василенко.

Василенко з командою експертів підготувала перелік поправок до бюджету та буде відстоювати їх включення до 2 читання проекту.

Підписуйся на нашi

ще новини