Будь-яка загроза незалежності Нацбанку — це загроза втратити довіру інвесторів до України, —  Ярослав Железняк

Будь-яка загроза незалежності Нацбанку — це загроза втратити довіру інвесторів до України, — Ярослав Железняк

Незалежність Національного банку була і залишається ключовою вимогою для співпраці України з іноземними інвесторами. Про це Україні нагадують і Європейський Союз, і Міжнародний валютний фонд, заявив голова фракції «Голос» у Верховній Раді Ярослав Железняк.

За його словами, посилення незалежності НБУ — одна з вимог продовження співпраці з МВФ, яка вже рік знаходиться на паузі. Будь-які ініціативи, які підривають прозорість та незалежність НБУ, ставлять під загрозу співпрацю з міжнародними фінансовими партнерами, а отже і довіру як внутрішніх, так і іноземних інвесторів.

«Вже зараз є тривожні сигнали певних поступок владі зі сторони Нацбанку, зокрема щодо послаблення вимог для надання рефінансування банків, яке потім використовується для фінансування державних інфраструктурних проектів через купівлю ОВДП. Крім того, треба уважно дивитися на валютний курс, який при декларуванні ринкового механізму визначення вже більше півроку коливається в одних межах 27,7-28,5 гривень за долар.

Зараз, на жаль, ми чуємо, що у Верховній Раді може з’явитися ініціатива, яка замість посилення принципів колегіальності та незалежності рішень Нацбанку, збільшить повноваження наглядової ради та одноосібний вплив керівництва Нацбанку», — заявив Ярослав Железняк.

На його думку, якщо подібна ініціатива з’явиться, це поставить під ризик співпрацю з МВФ, а отже і довіру інших зовнішніх інвесторів, які орієнтуються, зокрема, на співпрацю України з міжнародними фінансовими інституціями.

«Нагадаю, що за оцінками експертів, показники чистих прямих іноземних інвестицій у 2020 році були найгіршими за останні 20 років. Відсутність фінансової підтримки та інвестицій в Україну поставить під загрозу фінансову стабільність в країні», — резюмував народний депутат.

Підписуйся на нашi

ще новини